Rasa Mangalița

Ca aspect, porcii din rasa Mangalița pot fi blonzi, roșcați sau negri cu burta albă.
Blana deasă și aspră îi protejează de intemperii. Mangalița sunt porci extrem de rezistenți la boli. Pentru a-și menține părul și pielea sănătoase, au nevoie de suprafețe mari de teren, preferabil împădurite, cu noroi și apă, unde animalele să se scalde în voie, așa cum fac și mistreții în pădure.
Scroafele au o prolificitate mai scăzută decât cea a porcilor din alte rase. Acestea nasc între 1-2 și până la 6-7 purcei o dată. Purceii se nasc dungați, asemeni „verilor” lor din sălbăticie.
Un porc Mangalița de doi ani cântărește aproximativ 150 kg și are un strat gros de grăsime pe spate de 11 până la 14 cm. Un adevărat strat protector, care explică de ce temperaturile scăzute nu îl afectează. Acest strat protector este și cel care stă la baza caracteristicilor culinare aparte ale acestei rase.

Trăsăturile tipice ale porcului Mangalița nu sunt doar conținutul înalt de grăsime intramusculară și sublima marmorare datorită căreia carnea lui este fragedă și suculentă, ci și conținutul de acizi grași nesaturați. Carnea de culoare închisă a rasei Mangalița, al cărei gust amintește de cea a mistrețului, conține mult mai puțin colesterol decât carnea de porc specifică standardelor europene, care doar optic pare să fie mai slabă.

Mangalița nu este un porc ca oricare altul: nu poate fi crescut intensiv în ferme mari și are nevoie de mai bine de 1 an și jumătate până ajunge să poată fi sacrificat. Însă tot efortul creșterii lui este răsplătit prin carnea suculentă și gustoasă, și mai ales prin grăsimea abundentă care, surprinzător, este foarte săracă în colesterol, dar bogată în acizi grași Omega 3, 6 si 9.

Acești acizi grași esențiali sunt recunoscuți pentru importanța lor în sănătatea inimii, au rol în scăderea trigliceridelor și a colesterolului rău și în creșterea colesterolului bun. Protejează celulele împotriva oxidării, deci combat îmbătrânirea tisulară și alungă depresia. Acizii grași Omega se mai găsesc în uleiul de măsline, fructele uscate (nuci, alune) și în carnea de pește.

Carnea de porc Mangalița este căutată în restaurantele premium din întreaga lume, deși este mai scumpă decât cea obișnuită, de porc. Și pe bună dreptate: este mai sănătoasă, mai gustoasă, conține mai puțină apă, deci nu scade atât de mult în timpul preparării termice și este mai moale, datorită grăsimii care se întrepătrunde cu fibrele musculare. Mai mult decât oricare altă rasă, porcul Mangalița are o cantitate mare de untură, care este cremoasă și puternic aromată. Specialiștii culinari afirmă că gustul cărnii de Mangalița se apropie de cel al cărnii de mistreț.